De IJsseldijk is een van de vele dijken die Nederland beschermt tegen hoog water. De dijk tussen Zwolle en Olst beschermt de inwoners van Salland en Zwolle tegen water vanuit de IJssel, maar ook bij noordwesterstorm. Bij een eventuele doorbraak stroomt een groot gebied onder. Het water van Olst tot Zwolle staat dan 1 tot 3 meter hoog en een groot deel van Salland krijgt te maken met wateroverlast.
Het project IJsselwerken zorgt dat de dijk versterkt gaat worden en straks weer voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen. Het is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In het HWBP werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 2.000 kilometer dijken en 400 sluizen en gemalen worden de komende dertig jaar versterkt. Verdeeld over 23 projecten pakt WDODelta zo’n 200 kilometer dijken aan. Het projectgebied van IJsselwerken grenst in het noorden bij Zwolle aan twee andere dijkversterkingsprojecten: Mastenbroek-IJssel (verkenning) en Stadsdijken Zwolle (in uitvoering).
IJsselwerken is een samenwerkingsverband tussen Waterschap Drents Overijsselse Delta en Boskalis Nederland. De komende jaren werken beide organisaties samen als één team aan het ontwerp, bereiden de uitvoering voor en gaan in gesprek met de omgeving. Hieronder staat meer informatie over de verschillende fases binnen het project.
Planuitwerkingsfase
In de Planuitwerkingsfase werken we het Voorkeursalternatief in detail uit, in overleg met bewoners en belanghebbenden. Het ontwerp wordt gemaakt, de vergunningen aangevraagd, er worden onderzoeken in en rond de dijk uitgevoerd en we gaan in gesprek met grondeigenaren en bewoners. We staan niet bij iedereen op hetzelfde moment op de stoep, maar pakken dit op in fases. Lees hier meer over de planning van het ontwerpen van de dijk. Het ontwerp wordt uiteindelijk vastgelegd in het Projectbesluit. Op dit besluit kan een zienswijze worden ingediend.
Rekenregels
Ook heel belangrijk is dat goede afspraken hebben gemaakt over de manier waarop we het ontwerp verder gaan uitwerken. Daarom hebben we de uitgangspunten geformuleerd waarmee aan het dijkontwerp gerekend kan worden, de rekenregels. Denk aan de hoogteopgave: welke uitgangspunten gebruiken we en wat betekent dit voor het ontwerp? Het is heel belangrijk om dit nu goed te doen, zodat de rekenregels duidelijk zijn en we de plannen goed kunnen uitwerken. De bekleding van de dijk is ook zo'n voorbeeld. Begin 2020 heeft waterschap Drents Overijsselse Delta gras-op-zand onderzoeken uitgevoerd. De informatie daarvan is bekend en nemen we mee. Zo weten we straks waar we de bekleding kunnen behouden of moeten aanpassen.