Wat houdt jullie functie precies in?
Anne-Krijn: We zijn het eerste aanspreekpunt voor grondeigenaren, bedrijven en gebruikers. We werken ook samen met de provincie, gemeenten en Rijkswaterstaat. En we houden ons bezig met voorbereidend werk zoals bodemonderzoek.
Wilgert: Eigenlijk zijn we de brug tussen het project en de buitenwereld. Deze twee willen we met elkaar verbinden. We vertellen hoe we de dijk willen versterken en halen uit de omgeving op hoe mensen daar tegenaan kijken en waar hun belang zit. Het gaat echt om de wisselwerking.
Hoe gaan jullie elkaar binnen dit project versterken? En hoe is de rolverdeling?
Anne-Krijn: Ik neem mijn ervaring met een ander dijkversterkingsproject mee, dat is waardevol. Wilgert heeft ervaring als omgevingsmanager en kent het waterschap goed. Zo vullen we elkaar aan. Ik denk dat de ervaring helpt, maar ik vind het ook belangrijk dat het verhaal dat ik buiten vertel een begrijpelijk en betrouwbaar verhaal is. Dat is soms nog best een opgave omdat er bij een dijkversterking heel veel komt kijken, bijvoorbeeld op het gebied van techniek, planning en kosten. En de wereld staat niet stil dus soms zorgen verrassingen ervoor dat wij onze plannen moeten aanpassen. Ik zie het als mijn taak om dat goed uit te kunnen leggen.
Wilgert: Het is zo’n groot project. We pakken allebei een deel op van het omgevingsmanagement. Ik heb een meer coördinerende rol in het omgevingsteam en ga daarbij ook mede over financiën en planning. Anne-Krijn is meer bezig met wat er speelt in de buitenwereld en zorgt ervoor dat wat wij intern bedenken ook buiten goed wordt uitgelegd.
Anne-Krijn: Maar andersom juist ook: ik leg de belangen van de partijen en mensen in de omgeving ook intern neer, zodat dit elkaar kan versterken.
Wilgert: Klopt. Het mooie van zo'n dijkversterking is dat iedereen weet dat het nodig is. Het moet, voor onze veiligheid. Bijna niemand stelt ter discussie dat we iets moeten doen aan de dijk. Maar ik vind het belangrijk dat we samen kijken naar hóe we dat gaan doen. Doen we dan intern de juiste dingen? En voor de omgeving ook? Die spanning tussen beide maakt het project superrelevant.
Wat is je drijfveer voor dit project?
Wilgert: Voor mij is dat echt de maatschappelijk relevantie. Ik vind het belangrijk om te werken aan iets dat Nederland beter maakt. Beter om te blijven wonen, werken en leven.
Anne-Krijn: Mijn drijfveer zit erin dat ik graag wil werken aan het vertrouwen in de overheid. Ik wil laten zien dat we als waterschap en als project IJsselwerken ons uiterste best doen om een plan te maken dat goed is en eerlijk. Dat we ons best doen om op een goede manier naar iedereen te luisteren. Dat is waar ik voor opsta.
Wilgert: Daarbij is het belangrijk om aan mensen in de omgeving te vragen: wat is nu je grote zorg? Met dat antwoord kunnen we iets. Luisteren zorgt voor meer vertrouwen.
Anne-Krijn: Ja, met de informatie uit de omgeving willen we de juiste afwegingen kunnen maken in ons project. Dat doen we door vragen te stellen en goed te luisteren, mensen mee te nemen in onze afwegingen en verwachtingen te managen. Dát is belangrijk.
Welke affiniteit heb je zelf met de IJssel?
Wilgert: Ik woon er dichtbij, mijn vaste hardlooprondje is over de IJsseldijk. Vroeger kwam ik er met de scouting al, bij het Engelse werk. Maar nu zie je me ’s avonds rennend voorbij komen; die snelle, zwarte schim, dat ben ik!
Anne-Krijn: Ik ging vroeger schaatsen op de uiterwaarden van de IJssel en zwemmen in verschillende kolken langs de dijk... Dat zijn prachtige jeugdherinneringen.
Vragen en contact
Heb je een vraag over de zuidelijke deelgebieden? Neem dan contact op met Anne-Krijn Piersma via anne-krijnpiersma@wdodelta.nl of 06-50077927.