Onderzoek naar Ontplofbare Oorlogsresten op IJsseldijk

25-03-2024
247 keer bekeken

In maart vonden er verschillende onderzoeken plaats, onder andere naar Ontplofbare Oorlogsresten. Dit doen we overal waar bodemroerende werkzaamheden gaan plaatsvinden. Op en naast de dijk waren werknemers in oranje jassen of hesjes bezig met opsporingen.

Een stukje terug in de geschiedenis… De spoorbrug over de IJssel is tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse keren gebombardeerd. Er is voldoende aanleiding om dit gebied te onderzoeken op Ontplofbare Oorlogsresten. Dat komt onder andere door missiegegevens van de diverse bombardementen bij de spoorbrug, de daarbij ontstane schade die zichtbaar is op de oude luchtfoto's en het aantreffen van meerdere vliegtuigbommen tijdens onderzoek en werkzaamheden na 1945. 

Hoe gaan we te werk?

Voor het onderzoek gebruiken we onder andere een multi-sensorsysteem, een soort handkar met sensoren, waarmee de bodem tot een bepaalde diepte wordt onderzocht op verdachte objecten. Omdat vliegtuigbommen dieper kunnen liggen dan het multi-sensorsysteem kan detecteren, wordt ter plaatse met dieptedetectie nader onderzoek uitgevoerd. Dieptedetectie wordt uitgevoerd met een soort graafmachine die een staaf met sensor in de grond drukt en daarmee lokaal de bodem detecteert op verdachte objecten.
Verdachte objecten die we tijdens de oppervlaktedetectie aantreffen, worden met een kleine graafmachine opgegraven en verwijderd. Hierbij is altijd een deskundige aanwezig op het gebied van Ontplofbare Oorlogsresten om te bepalen om wat voor object het gaat. 

Gevonden voorwerpen

Tot nu toe zijn er nog geen Ontplofbare Oorlogsresten gevonden. De vondsten omvatten nu alleen nog maar rollen prikkeldraad en stukken van hoekijzers. Het onderzoek is nog niet volledig afgerond, dus mogelijk wordt er nog iets interessants aangetroffen.
 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen