Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk

01-12-2023
369 keer bekeken

De komende jaren wordt er gewerkt aan een sterke IJsseldijk tussen Zwolle en Olst. Op 28 en 30 november gingen specialisten van project IJsselwerken tijdens twee dijkexcursies met geïnteresseerden op pad op de dijk om inzicht te geven in wat er allemaal komt kijken bij een dijkversterkingsproject.

De IJsseldijk versterken: het klinkt zowel groots als eenvoudig. Hoe pak je zoiets aan? En wat maakt het zo uitdagend? Welke maatregelen worden er genomen en hoe gaan we zo zorgvuldig mogelijk om met de natuur en de mensen die rond de dijk wonen? “Het aantal aanmeldingen overtrof onze verwachtingen” vertelt Wilgert Veldman, omgevingsmanager bij IJsselwerken. De interesse was groot, de twee excursies zaten binnen een dag vol.


Engelse Werk en Herxen

Bij Het Engelse werk/Katerveercomplex en Herxen/Paddenpol stond bij aanvang van de expeditie een nieuwsgierig gezelschap op stevige wandelschoenen te popelen om meer te leren over de plannen en ontwikkelingen van de dijkversterking. Tijdens de excursie werd verteld over de plannen met de dijk en waarom de dijk bij het Engelse Werk bijvoorbeeld verhoogd moet worden. Maar er werd ook uitgelegd hoe een stuk dijk versterkt wordt met een damwand. Naast de gedetailleerde uitleg over de praktische kant van de dijkversterking was er ook aandacht voor het proces. “Er komt nogal wat kijken bij een dijkversterking”, vertelt Veldman. “Bij Het Engelse werk houden we bijvoorbeeld rekening met de bevers die hier in ‘het bosje’ wonen én zorgen we dat we vanuit de Uitspanning Het Engelse Werk het zicht behouden op de IJssel.”

“Bij Herxen/ Paddenpol is er ook een puzzel te leggen. Hier wordt de dijk deels verlegd, maar wordt ook het fietspad breder gemaakt. Ook zorgen we ervoor dat er bij hoogwater een toegangsweg blijft voor de grondeigenaar”, vertelt Wilgert. Dat de expedities naar meer smaken bleek wel uit de vele positieve reacties die naderhand binnenstroomden. Wilgert geeft aan: “Mensen vinden het toch interessant en leuk om te weten wat er in hun omgeving gebeurt. Vaak hebben ze geen idee dat er zoveel bij komt kijken. Op dit moment staan er geen nieuwe expedities gepland, maar via onze IJsselwerken nieuwsbrief blijf je makkelijk op de hoogte en kun je er een volgende keer zelf bij zijn.” 


Hoogwaterbeschermingsprogramma

Het project is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Hierin werken waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. De komende dertig jaar gaan we hard aan de slag om minimaal 2000 kilometer dijken en daarnaast 500 sluizen en gemalen te versterken.
 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen