Duikinspectie Katerveercomplex

12-09-2023
640 keer bekeken

Voor het ontwerpen van de dijk voeren we meerdere onderzoeken uit. Eén daarvan was een heel bijzondere: een duikinspectie bij de Kleine Sluis van het Katerveercomplex.

Dit onderzoek vond plaats van 11 tot en met 15 september 2023. De werkzaamheden werden uitgevoerd in de voorhaven van de Kleine Sluis (IJsselzijde), ter hoogte van het sluishoofd (drempel) en deels in de kolk van de Kleine Sluis. De rode markering in onderstaande afbeelding geeft aan waar we de werkzaamheden uitvoerden. 

Een luchtfoto van het Katerveercomplex in Zwolle.

Er werd een duikinspectie aan de drempel en bodembescherming (vloer) van de Kleine Sluis van het Katerveercomplex uitgevoerd. De bodem is bijvoorbeeld bedekt met schelpen, zand en slib. We onderzoeken de staat en samenstelling. Dit doen we onder andere door video-opnames te maken nadat het is schoongemaakt, maar we voeren ook boringen uit om beter te zien hoe dik het beton is en uit welke andere materialen het bestaat. Die gaten maken we daarna weer goed dicht door onder water beton te gieten. Wist je dat het hier onder water veel sneller droogt dan buiten?

Door de onderzoeken weten we welke mogelijke aanpassingen en/of renovatie nodig is om de waterdichtheid van de vloer te kunnen garanderen. Naar aanleiding van de inspectie kunnen we vaststellen dat de betonnen drempelvloer in goede staat is, conform de renovatie die in de jaren 30 is uitgevoerd aan de Kleine Sluis. De kernen van de boringen liggen ter beoordeling bij de constructeur, waarbij ze mogelijk nog een drukproef ondergaan om de sterkte van het beton te testen. Met deze ingewonnen informatie kunnen we verder met de uitwerking van de benodigde aanpassingen aan de sluis.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen