Proef met kunststof damwanden

30-08-2022
1235 keer bekeken

Voor de dijkversterking werken we nu aan het Voorlopig Ontwerp en zijn we ook de uitvoering al aan het voorbereiden. Een belangrijk onderdeel hierbij is het doen van onderzoeken en proeven in en rond de dijk. Van 30 sep. tot en met 7 okt. 2022 gaan we daarom een proef doen met kunststof damwanden

Tussen Zwolle en Olst hebben we te maken met ongeveer 20 kilometer waar een piping-oplossing voor nodig is. Piping kan voorkomen tijdens hoogwater. Door het grote verschil in waterstand vóór en achter de dijk, ontstaan grote drukverschillen en door die druk kan er dan water onder de dijk doorstromen. Dat willen we natuurlijk voorkomen en dat doen we met een piping-oplossing. Hiervoor zijn meerdere technische oplossingen mogelijk. Eén van zo’n oplossing is een kunststof damwand.

Kunststof damwand

Een kunststof damwand is duurzamer dan een stalen damwand en kan met kleiner materieel geplaatst worden. Maar we hebben ook nog vragen over het inbrengen van kunststof damwanden. Daarom gaan we een proef uitvoeren om te kijken of deze wanden ingebracht kunnen worden in deze grond en we dus wel of niet kunnen toepassen in het ontwerp van de dijkversterking. Ook gaan we tijdens de proef op diverse afstanden de trillingen meten bij het inbrengen van de wanden. Zo kunnen we bepalen wat de minimale afstand moet zijn tot bebouwing. De proef voeren we uit bij Paddenpol op ruime afstand van de bebouwing, zodat deze proef geen trillingen opleveren voor omwonenden.

Vragen

Heb je vragen over deze proef? Neem dan gerust contact met ons op via info@ijsselwerken.nl.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen