Waar houden jullie je binnen het project mee bezig?
Op en rondom de dijk is veel beschermde natuur aanwezig. Het gaat om beschermde planten en dieren en beschermde natuurgebieden (Natura 2000-gebieden en het Natuurnetwerk Nederland). Bas: “Ik ben verantwoordelijk voor het hele natuurdossier. Voor dat de juiste dingen in de ontwerpen terug komen en dat alle benodigde rapporten bij de vergunningaanvragen volledig en tijdig gereed zijn. Maar die verantwoordelijkheid geldt ook voor het goed vertalen van de randvoorwaarden vanuit natuur naar de uitvoeringsplannen. Voor het opstellen van de rapporten voor de natuurvergunningen heb ik gelukkig hulp van Rienk en Jeroen”.
Rienk: “De focus van mijn werkzaamheden ligt op beschermde planten en dieren en het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Zo hebben we een activiteitenplan opgesteld en gebruiken we de resultaten uit de verschillende ecologische onderzoeken voor de vergunningen.
Rienk vertelt verder: “Ik werk op dit moment aan het dijkfloraherstelplan. Op de huidige dijk groeien veel bijzondere planten, zogenaamde dijkflora. Omdat we graag willen dat die dijkflora na de uitvoering ook terug kan komen, besteden we veel aandacht aan een zorgvuldige aanpak. Zo hebben we een bodemonderzoek uit laten voeren om de bodemsamenstelling van de dijk in beeld te brengen. Ook maken we een plan over waar zaden verzameld moeten worden zodat die later weer uitgezaaid kunnen worden en waar bijzondere planten groeien die we gaan uitgraven en verplaatsen”
Wat is jullie tot nu toe het meest bijgebleven?
Jeroen: “De terinzagelegging van de ontwerp vergunning Natura 2000-activiteit is wel echt een mijlpaal. Aan de voorkant is veel energie gestoken in oplossingen en uitvoeringsmethoden om effecten op natuur te beperken. Maar de toetsing aan de Natura 2000-gebieden was desondanks een forse klus om te klaren. Met de verleende ontwerp vergunning hebben we laten zien dat we de puzzel zowel juridisch als ecologisch goed gelegd hebben. En daar was het hele projectteam voor nodig.”
Een leuk weetje over ecologie rondom het projectgebied?
Rienk: “We hebben voor negentien beschermde soorten een vergunning aangevraagd. Ook zijn er tientallen Rode Lijst soorten (zeldzame soorten) die gebruik maken van de dijk. We hebben het dan over vogels, planten, zoogdieren, amfibieën, vissen en libellen. Ontzettend veel bijzondere natuur dus!”
Wat maakt het project IJsselwerken zo bijzonder?
Bas: “In het project komen alle facetten vanuit natuur(wetgeving) bij elkaar in één project. Beschermde soorten, Natura 2000, bomen, Natuurnetwerk Nederland, stikstof, de Kaderrichtlijn Water, Rode lijst dijkflora en een grote compensatieopgave. Het zit allemaal in dit project. In de 18 jaar dat ik werk, heb ik alle facetten wel eens in de hand gehad. Maar nog nooit op één project alles bij elkaar. Dat is een unieke uitdaging.”