Waar houden jullie je binnen het project IJsselwerken mee bezig?
“We houden ons echt letterlijk bezig met de omgeving. We werken in de noordelijke gebieden”, zegt Dominique. Zeeger: “Ja, en in de basis zorgen we ervoor dat de omgeving een stem heeft in het project. En tegelijkertijd zorgen we ervoor dat we bewoners goed informeren over het project. We willen de achtertuin of het leefgebied voor de mensen een stukje mooier maken waar dat kan. Maar we zijn er ook eerlijk over dat de uitvoeringsfase wel overlast meebrengt en dat niet alles mogelijk is.
Hoe werken jullie samen?
Dominique en Zeeger werken samen in de vorm van een duo. Hierbij is Zeeger als omgevingsmanager in de lead; hij bekijkt vanuit strategisch oogpunt wat er moet gebeuren en hoe. Dominique is als omgevingsadviseur adviserend. Zeeger: ”Maar we bepalen samen de route en maken samen keuzes. We pakken de contacten en gesprekken in de omgeving echt als duo op.”
Wat vinden jullie het meest bijzonder aan dit werk?
Zeeger: “Het is een groot project, een lang stuk dijk en er speelt veel. Wat ik bijzonder vind is dat er geen woningen wijken voor de uitvoering van dit project. Dat zie je bij andere dijkversterkingen wel. En het project spant zich echt in om dat voor elkaar te krijgen. Er is een groot verantwoordelijkheidsgevoel bij WDODelta op het gebied van schade. Dominique: “We besteden uitgebreid aandacht aan de preventie en monitoring van schade binnen het project. Binnen het waterschap is dat nog nooit zo uitvoerig gedaan. Een groep bewoners heeft de afgelopen tijd meegedacht over hoe het waterschap omgaat met schadepreventie, monitoring en schade afhandeling. Met onder andere inbreng van deze groep zijn we bezig om een schadeloket in te richten bij het waterschap en ik vind het heel waardevol om naast mijn functie als adviseur daar een trekkende en verbindende rol in te spelen. We willen de bewoner faciliteren door een loket in te richten voor schademeldingen met één aanspreekpunt. Het schadeloket is gereed voor de start van de uitvoering van het project.
Wat is jullie tot nu toe het meeste bijgebleven?
Dominique: “Het komt vaak voor dat bewoners ons meenemen in de geschiedenis van het gebied. Je krijgt hierdoor echt een ander perspectief op de dijk in het gebied. Dat maakt het werk bijzonder. Je krijgt een inkijkje in de leefwereld van de bewoner in de omgeving. Daarop vult Zeeger aan: “Het wordt snel persoonlijk en het is belangrijk dat we ons dat realiseren. We hebben een taak uit te voeren op iemands privégrond en veilige omgeving. Ook als iemand het niet wil dat we aan de slag gaan. We moeten ons gedragen alsof we te gast zijn.”
Vragen en contact
Heb je een vraag over de noordelijke deelgebieden? Neem dan contact op met Zeeger van de Koppel via zeegervandekoppel@wdodelta.nl of 06-35627441.